Lene Tranberg er Gentoftekunstneren 2023

 
 
 
 

Arkitekt Lene Tranberg er udnævnt til Gentoftekunstneren 2023. Med udnævnelsen anerkender Gentofte Kommunalbestyrelse Lene Tranbergs langvarige og enestående bidrag til dansk arkitektur med bygningsværker, som altid giver noget tilbage til omgivelserne, til byen og til mennesket.

 
 
 
 
Lene Tranberg_Foto Jens Lindhe_crop.jpg

Lene Tranberg. Foto: Jens Markus Lindhe

 
 
 
 

Lene Tranberg er en af Danmarks absolut førende arkitekter. Hun blev uddannet fra Det Kongelige Akademis Arkitektskole i 1984, og året efter stiftede hun sammen med Boje Lundgaard tegnestuen Lundgaard & Tranberg. I dag har tegnestuen 64 medarbejdere og ejes af Lene Tranberg og 14 partnere.

 

Lundgaard & Tranberg har tegnet almene boliger, børnehaver, skoler, kraftværker, museer og kulturhuse, og er anerkendt verden over. Blandt hovedværkerne er Tietgenkollegiet i Ørestaden, CBS-Kilen på Frederiksberg, Axel Towers ved Tivoli, Sorø Kunstmuseum, Frihedsmuseet i Churchill Parken samt Skuespilhuset. I 2021 skabte Lundgaard & Tranberg en totalinstallation til Den Danske Pavillon ved arkitekturbiennalen i Venedig, og aktuelt står tegnestuen bag Tuborg Strandeng og det nye Statens Naturhistoriske Museum, som er et af de største museumsbyggerier i Danmark i nyere tid. 

 

Kunsten og fællesskabet bærer udviklingen
Lene Tranberg selv har modtaget et væld af priser og æresbevisninger, bl.a. Eckersbergs Medalje sammen med Boje Lundgaard, Nykredits Arkitekturpris og C. F. Hansen Medaljen. Hun er Ridder af Dannebrog og modtog i 2022 Arkitektforeningens Æresmedalje. Lene Tranberg understreger selv, at arkitekturen altid er en holdindsats fra hele tegnestuen. Om udnævnelsen til Gentoftekunstneren siger hun: 


- Jeg er meget beæret over udnævnelsen, og jeg er glad for, at der er blik for den kunstneriske baggrund for arkitekturen. Oprindeligt hed arkitekt-faget bygningskunst, og kunsten er med i alt, vi gør på tegnestuen. Det kunstneriske blik bør sikre, at tingene byder på en større rigdom. Men prisen må være til hele tegnestuen, for vi løfter opgaverne sammen. Det er fællesskabet, der bærer al udvikling. Det er gennem fællesskabet og vores meget forskellige faglige kompetencer, du styrker dine egne holdninger, prøver dem af og udvider tanken gennem andres perspektiv. 

 

Stedet er det primære
Lene Tranberg er optaget af en arkitektur, der viser omsorg for sted og omgivelser og giver noget tilbage. Til Gentoftes officielle gave og kort gennem året har hun valgt et arkitekturfoto af Frihedsmuseet af fotograf Jens Markus Lindhe. Det tidligere Frihedsmuseum brændte ned i 2013, og det ny museum stod klar i 2019 ved Kastellet i Churchill Parken, som er rig på monumenter, liv og historie. Lene Tranberg fortæller: 

 

- Frihedsmuseet er et godt eksempel på måden, vi arbejder: Det er stedet, der er udgangspunkt og det primære. Alt vokser ud af stedets betingelser. Frihedsmuseet er et utroligt vigtigt museum for vores historie. Men havde der ikke oprindeligt ligget et museum i Churchill Parken, ville man i dag aldrig have bygget der. Derfor ville vi gerne lave et så lille aftryk i parken som muligt, men samtidig folde noget ud, der afspejlede historiens dobbelthed. Det, at modstandskampen foregik 'under jorden', gav nogle spændende paradokser, som vi kunne bruge. Jo mere du ser det, der er, som en vidunderlig modstand til at give fortællingen liv og betydning, jo mere får du også forærende. Så behøver man ikke finde på det hele selv - for alting er der jo, hvis du "graver lidt dybere i tingene". 


Fotoet er indrammet i en simpel fyrretræsramme, og Lene Tranberg forklarer: 

 

- Fyrretræet er lidt stilfærdigt og almindeligt. Jeg kan godt lide det enkle, hvor knasterne viser, hvad det er. Det er også et kendetegn, vi bruger meget: At materialerne taler deres eget sprog og viser det, de er. 

 

En meningsfuld arkitektur
Det er hele kommunalbestyrelsen, der har peget på Lene Tranberg som Gentoftekunstneren 2023. Borgmester Michael Fenger siger: 


- Lene Tranberg er en af sin generations helt store arkitekter. Hun har skabt ikoniske bygninger, som giver os nye måder at samles på. I Lene Tranbergs arkitektur er der altid en særlig respekt for sted, omgivelser og for det levede liv, som hun løfter. Lene Tranberg står for en meningsfuld arkitektur, og jeg glæder mig over, at hun er Gentoftekunstneren 2023. 

 

Udnævnelsen af Lene Tranberg markeres ved en reception for inviterede på Gentofte Rådhus.


Om Gentoftekunstneren 
Siden 1994 har Gentofte Kommune årligt udnævnt en kunstner bosiddende i Gentofte Kommune til Gentoftekunstner. Den udpegede kunstner modtager en pris på 25.000 kr. og producerer et antal værker, som anvendes til repræsentationsgaver i det indeværende år. Derudover figurerer et af Gentoftekunstnerens værker på kommunens lykønskningskort og julekort for året. Både billedkunstnere, kunsthåndværkere, designere og arkitekter kan udnævnes, blot der er tale om en bredt anerkendt produktion og et højt professionelt niveau.  


Udnævnelsen af Gentoftekunstneren skal bidrage til at skærpe opmærksomheden omkring kulturen i Gentofte Kommune og sætte fokus på de kunstneriske potentialer, som findes her. 

 
 
 

Vedhæftede filer

Lene Tranberg_Foto Jens Markus Lindhe.jpg
Lundgaard og Tranberg_Frihedsmuseet_Foto Jens Markus Lindhe.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Kommunikationskonsulent Pia Andersen Høg, pah@gentofte.dk, 51 44 12 54.