Pressemeddelelse
12. april 2018
 
 
 
 
 
 

Familieteams hjælper ramte familier ud af krisen

 
 
 
 

Gentofte Kommune udruller en ny samarbejdsmodel, der giver udsatte familier mere indflydelse på, hvordan kommunens støtteindsats skal koordineres. Prøveperiode viser, at modellen forbedrer trivslen for hele familien og rykker ledige forældre tættere på beskæftigelse.

 
 
 
 

Bedre overblik over familiens sagsforløb, større mulighed for at komme ud af ledighed og en forbedret trivsel for hele familien.

 

Det er nogle af fordelene i en ny samarbejdsmodel, Familien i Centrum, som Gentofte Kommune netop har indført i arbejdet med udsatte familier. Modellen er lavet for at imødekomme familier, der har behov for en tidlig, tværgående og koordineret indsats.

 

I Familien i Centrum får familien støtte fra et tværfagligt team af fagpersoner, samtidig med at familien selv er en aktiv samarbejdspartner med en afgørende stemme i forhold til de valg og indsatser, der skal prioriteres. Samtidig udpeger familien en fast tovholder i teamet, så familien kun har én indgang til kontakten til kommunen.

 

Formanden for Ældre-, Social- og Sundhedsudvalget, Bente Frimodt-Møller, er begejstret for den nye samarbejdsmodel:

 

- Vi hører flere eksempler på, at familier mister overblikket eller føler sig som kastebold i systemet. Med Familien i Centrum bygger vi et team op ud fra den enkelte families ønsker og behov og giver dem én enkelt, klart defineret indgang til kommunen. Det giver familierne bedre overblik over egen situation og mere indflydelse på, hvilke tiltag der skal sættes i værk, så vi får sat gang i en positiv spiral, siger Bente Frimodt-Møller.

 

Oplever at der lyttes

Gentofte Kommune har testet Familien i Centrum over en toårig periode. Erfaringerne viser, at alle familier i forsøget generelt oplever øget trivsel, bedre overblik over egen situation og en følelse af, at der bliver lyttet til deres situation.

 

Det er et billede, som Karin Prosberg Hansen fra Dyssegård kan nikke genkendende til. I 2015 kom hun ud for en alvorlig trafikulykke, der både har haft store konsekvenser for hende selv og hendes 11-årige søn. Siden ulykken har hun måttet indstille sig på at leve med invaliditet og smerter, der har gjort det umuligt for hende at passe sit mangeårige arbejde som skolelærer. Samtidig har hendes søn, der er diagnosticeret infantil autist, fået svær belastningsreaktion med angst som følge af moderens ulykke.


- Familien i Centrum har fungeret ret fortrinligt. Det har ikke løst alle problemer, men jeg har selv kunnet sætte dagsordenen til møderne og selv været med til bestemme, hvilke fagpersoner, der skulle med. Jeg har fra start af valgt at være meget åben om vores situation, og det har været en kæmpe hjælp, at alle om bordet har vidst, hvad vej vi skulle, så jeg har sluppet for at løbe spidsrod i systemet, siger Karin Prosberg Hansen.

 

Løfter hele familien

Evalueringen af Familien i Centrum peger på, at kommunens ressourcer bruges mere effektivt, fordi de forskellige fagpersoner får bedre muligheder for at koordinere og arbejde tæt sammen. Samtidig forventer kommunen at tiltaget samlet set vil kunne rykke omkring 20 børn fra at være 'meget udsatte' eller 'udsatte' til at være enten 'mindre udsatte' eller til ikke længere at være udsatte.

 

Erfaringerne viser også, at Familien i Centrum er god til at rykke ledige forældre tættere på arbejdsmarkedet. Noget, der ifølge formanden for Børneudvalget, Michael Fenger, også har stor betydning for hele familien.

 

Hvis mor eller far kommer tilbage i beskæftigelse eller uddannelse eller måske i et forløb med jobtræning eller praktik, ser vi, at det også smitter positivt af på børnenes trivsel i familierne. Jeg er rigtig glad for, at vi nu kan rulle Familien i Centrum ud som tilbud til endnu flere familier, siger Michael Fenger.

 

Gentofte Kommune har ansat to koordinatorer til at implementere modellen, der ventes fuldt implementeret om ca. to år. Sideløbende sendes en større gruppe medarbejdere på kursus i den løsningsorienterede tilgang.

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Formand for Ældre-, Social- og Sundhedsudvalget, Bente Frimodt-Møller, befr@gentofte.dk tlf. 2049 5889

Formand for Børneudvalget, Michael Fenger, pemf@gentofte.dk

Kommunikationskonsulent Frederik Stage, frgs@gentofte.dk tlf. 4012 9265