Fire kommuner går sammen om at hjælpe unge til at droppe snus

 
 
 
 

Ballerup, Gentofte, Gladsaxe og Rudersdal kommuner har fået støtte fra Sundhedsstyrelsen til udvikle et ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge.

 
 
 
 

Røgfrie nikotinprodukter som snus, vapes og puffbars har vundet indpas hos børn og unge.

 

Andelen af børn og unge, der bruger de røgfrie nikotinprodukter, er steget fra 9,1 % i 2020 til 13 % i 2023. Og blandt 15-29-årige er der i 2023 35,9 %, svarende til 400.000 personer, der anvender mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt.

 

For at imødegå denne udvikling har Ballerup, Gentofte, Gladsaxe og Rudersdal kommuner indgået et samarbejde om at udvikle ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge frem til udgangen af 2027. Projektet, der støttes af en pulje på 6,7 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen, har til formål at hjælpe flere unge mellem 15 og 25 år med at blive røg- og nikotinfri.

 

Samarbejdet mellem kommunerne vil fokusere på at nå de unge, hvor de færdes i deres hverdag - på skoler, arbejdspladser, i foreninger og fitnesscentre. Der vil også blive testet forskellige kommunikationsmetoder på sociale medier for at ramme målgruppen mere effektivt.

 

De unge vil få tilbud om rygestop på forskellige tidspunkter og steder, lige fra naturen til ungdomsuddannelser og foreninger. Derudover vil medarbejdere, der har daglig kontakt med de unge, modtage ekstra træning, og de unge selv vil blive inddraget aktivt i projektet.

 

Citater:

 

- Vi vil give unge de bedst mulige forudsætninger for at leve et liv uden røg og nikotin. Med en bred indsats på tværs af kommuner og innovative tilgange håber vi at skabe en fremtid, hvor flere unge vælger nikotinholdige produkter fra. Heldigvis ved vi, at stadig flere unge gerne vil have hjælp til at stoppe; det er den udvikling, vi gerne vil støtte op om, siger borgmester Michael Fenger, Gentofte Kommune.
 

- Det er vigtigt, at vi får skolerne og ungdomsuddannelserne - som fx gymnasierne - med ombord, og dermed også forældrene. Det er nemlig den eneste mulighed, vi har for at påvirke kulturen og få bragt de unges brug af nikotinprodukter ned. Vi kan se, at når en klasse eller skole lykkes med at holde eleverne fra at ryge, så virker det. Men hvis vi bare lader stå til, så bliver det svært.
Vi kan ikke gøre det alene fra centralt hold, da det kræver, at holdninger og kultur ændres. Derfor er det afgørende, at både skolerne, ungdomsuddannelserne og forældrene er med, hvis vi skal lykkes, siger Randi Mondorf, formand for Social- og Sundhedsudvalget, Rudersdal Kommune.
 

- Vi ved at forbruget af røgfri nikotinprodukter blandt børn og unge er steget faretruende de seneste par år i Ballerup Kommune. Derfor er det glædeligt, at vi med puljemidler fra Sundhedsstyrelsen både kan styrke indsatser og afprøve nye veje, som kan forebygge at børn og unge starter med at bruge røgfri nikotin produkter og samtidig hjælpe dem der tager det til at stoppe. Vi ser frem til at dette 3-årige projekt kan give os alle viden om hvilke indsatser som virker bedst, så vi bedst muligt kan støtte vores børn og unge med sunde vaner, siger Lolan Ottesen, formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Ballerup Kommune 
 

-I de senere år har vi set en stigning i antallet af børn og unge, der bliver afhængige af snus, vapes og andre nikotinprodukter. Det er en udvikling, vi gerne vil bremse. Med en bred indsats på tværs af kommuner og innovative tilgange håber vi at skabe en fremtid, hvor flere børn og unge vælger nikotin- og tobaksholdige produkter fra. Heldigvis ved vi, at stadig flere børn og unge gerne vil have hjælp til at stoppe. Derfor er det også vigtigt, at vi står parat med den rette hjælp og støtte til dem, siger Kristine Henriksen, formand for Sundheds- og Rehabiliteringsudvalget, Gladsaxe Kommune.

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Kommunikationsrådgiver Jesper Benzon Jørgsholm, Gentofte Kommune, E-mail: jzm@gentofte.dk, tlf. 20 65 55 05.