Pressemeddelelse
19. november 2020
 
 
 
 
 
 

Ambitiøst samarbejde skal sende rusmidler til tælling

 
 
 
 

Gentofte Kommune er gået sammen med Sundhedsstyrelsen, TrygFonden og fire andre kommuner for at finde løsninger på, hvordan man som kommune bedst understøtter unge i at leve et liv, hvor rusmidler fylder mindre.

 
 
 
 

"It takes a village to raise a child". Sådan lyder et afrikansk ordsprog, der understreger, at netværket - både det helt nære og det lidt større - har stor betydning for børn og unges opvækst. Det er udgangspunktet for Sundhedsstyrelsen og Trygfondens nye program, "Fælles om ungelivet", som Gentofte Kommune deltager i sammen med fire andre kommuner. 

 

Fælles om Ungelivet skal være med til at udvikle konkrete opskrifter på, hvordan man i kommunerne bedst støtter op om unge og dermed supplerer den nuværende indsats, så de unge har gode sociale fællesskaber og inspirerende ungemiljøer, hvor rusmidler spiller en mindre rolle end i dag.

 

Andreas Weidinger, der er næstformand i Børneudvalget og formand for opgaveudvalget Unges Sundhed og Trivsel - Røg, Stoffer og Alkohol, ser store perspektiver i projektet.

 

- I Gentofte har vi mange unge, der trives godt. Samtidig viser vores tal, at for mange unge har et højt forbrug specielt af alkohol og tobak. Løsningen er ikke flere plakater med velmenende budskaber, men derimod et forpligtende samarbejde mellem kommunen, vores unge, forældrene, skolerne, ungdomsuddannelserne og fritidslivet - ja hele civilsamfundet, siger Andreas Weidinger.

 

Han ser en også stor styrke i det brede samarbejde med de fire andre kommuner, Sundhedsstyrelsen og TrygFonden, og den systematiske deling af viden, der lægges op til gennem den femårige projektperiode.

 

- Med "Fælles om ungelivet" får vi nye muligheder for at udvikle og afprøve konkrete ideer i praksis og måle på, om de virker. Det kan fx være, hvordan vi videreudvikler forældresamarbejdet på skolerne og ungdomsuddannelserne, der stiller krav til både uddannelserne, vores unge og forældrene, så de kan spille en endnu mere positiv rolle i unges liv. Samtidig er det en stor styrke, at vi er en gruppe kommuner, der er med, så vi ikke hver især skal opfinde den dybe tallerken hver gang, men kan lære af hinanden.

 

Inspireret af Island
"Fælles om ungelivet" er inspireret af indsatsen på Island, hvor unge for 20 år siden havde Europarekorden i druk og rygning. På 20 år er det lykkedes islændingene at vende udviklingen med den såkaldte "islandske model", så Islands unge i dag har det laveste tobak- og alkoholforbrug af alle unge i Europa.

 

Bag succesen er en tilgang, hvor man har valgt at satse på at fremme de beskyttende faktorer i samfundet, som forskning har vist forebygger misbrug og mistrivsel blandt unge. Det handler blandt andet om at skabe så gode fritidsmuligheder som muligt, hvor dygtige, voksne rollemodeller står for styringen. På Island opfordres forældre også til at bruge mere tid sammen med deres unge og engagere sig mere i de unges liv, herunder at kende teenagernes venner og vennernes forældre. Omvendt handler indsatsen på Island mindre om at tale om skadevirkningerne af fx alkohol og tobak, fordi forskning viser, at den viden alene ikke ændrer på de unges adfærd.

 

Den tilgang mener Andreas Weidinger er helt på linje med Gentofte Kommunes tilgang, som det også ses af arbejdet i opgaveudvalget Unges Sundhed og Trivsel - Røg, Stoffer og Alkohol, hvor han sidder sammen med fire andre politikere og ti borgere.

 

- "Fælles om Ungelivet" har samme tilgang som vores arbejde i opgaveudvalget, hvor vi har fokus på de ting, der forebygger fremfor på at lave skræmmekampagner om, hvor farlig rygning og alkohol er. Det ved de fleste unge allerede, så det er et helt andet sted, vi skal hen, hvis vi vil ændre på noget, siger Andreas Weidinger.

 

Kommunerne udvikler opskrifterne
Gentofte Kommune har udpeget tre pilotskoler og en ungdomsuddannelse, hvor projektet, sammen med lokale aktører og SSP, har planer om at gennemføre forskellige møder og workshops og inddrage både forældre, unge og det lokale kultur- og fritidsliv.

 

Samtidig består en central del af arbejdet i at indsamle lokal viden og statistik, så det bliver tydeligt, hvilke udfordringer der præcis er på de enkelte skoler og i de enkelte områder.

 

Kommunen er i gang med en dataindsamling, der skal tage temperaturen på de unges rusadfærd og på, hvordan det står til med de beskyttende faktorer i kommunen. Tallene skal blandt andet afdække, hvor mange unge, der deltager i organiserede fritidstilbud, og hvordan de unge oplever samspillet med de voksne i deres liv.

 

Vil skabe en national bevægelse
I Sundhedsstyrelsen og TrygFonden håber man på, at Gentoftes bidrag, sammen med de andre kommuner, kan være med til at starte en national bevægelse.

 

- I Sundhedsstyrelsen er vi optagede af at nedsætte unges alkoholforbrug, og "Fælles om ungelivet" arbejder rigtig godt ind i den strategiske satsning. Vi tror på, at "Fælles om ungelivet" kan give os nogle flere redskaber til at arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme blandt unge, siger Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

 

Den holdning deler underdirektør i TrygFonden, Jette Jul Bruun:

 

- I TrygFonden ser vi et stort potentiale i "Fælles om ungelivet". Både fordi vi skeler til en veldokumenteret succes på Island, men også fordi vi vurderer, at programmet kan komme til at udvikle og inspirere arbejdet med det gode ungeliv i alle danske kommuner. På den måde håber vi, at unge bliver sundere, udsætter sig selv eller andre for færre unødige risici og samtidig oplever stærkere fællesskaber, siger Jette Jul Bruun.

 

Læs mere om projektet på faellesomungelivet.dk

 

Fakta

Sundhedsstyrelsen og TrygFonden står bag programmet "Fælles om ungelivet". I årene 2020-2023 udfolder "Fælles om ungelivet" sig i en pilotfase, hvor de fem kommuner Gentofte, Aalborg, Silkeborg, Odder og Sorø skal være med til at udvikle generiske modeller, som kommuner i fremtiden kan bruge i deres arbejde med unge og rusmidler.

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Frederik Georg Stage, kommunikationskonsulent Gentofte Kommune, tlf.: 4012 9265, frgs@gentofte.dk

Andreas Weidinger, næstformand for Børneudvalget, Gentofte Kommune tlf.: 2857 9441

Sundhedsstyrelsens pressekontakt, tlf.: 72 22 85 10, e-mail: presse@sst.dk

Karen Bøgedal, pressechef i TrygFonden, tlf.: 30 56 34 32, e-mail: kb@trygfonden.dk