Gentofte Kommune har sat en ny retning for børns og unges vej gennem dagtilbud og skole. Med to nye visioner og et fælles fundament af værdier er kursen sat mod mere fællesskab, fordybelse og livsmestring. Pia Nyring (C), formand for opgaveudvalget 'Vision for skoleområdet' og for Skoleudvalget siger: "Der er en rød tråd mellem de to visioner, som dækker hele børnelivet fra vuggestue og op igennem skolen. Det, der især er nyt i forhold til tidligere, er, at fællesskabet er det centrale. Børn skal vide fra en tidlig alder, at det her med fællesskab er vigtigt. At det er vigtigt at respektere hinanden og hinandens forskelligheder. Det er en del af dannelsen." De to versioner er blevet til i to opgaveudvalg sammensat af medlemmer fra Kommunalbestyrelsen, elever, forældre og borgere. Undervejs i arbejdet har de to opgaveudvalg fået input og kommentarer fra følgegrupper af ledere, medarbejdere og eksperter.
Udover fællesskab har opgaveudvalgene også haft særligt fokus på, at der skal være mere plads til kreativitet og fordybelse, ligesom livsmestring har været en central værdi:
"Vi lægger vægt på trivsel, men livet er ikke bare opgangstider. Derfor skal vi ruste børn og unge til at kunne mestre den med- og modgang, som de møder gennem livet," siger Pia Nyring.
En tryg og legende start på livetFor dagtilbud lyder den nye version 'En tryg og legende start på livet - sammen skaber vi et godt børneliv med fællesskab og fordybelse'. Pejlemærkerne for visionen er pædagogisk omsorg og nærvær, leg, fællesskab og lokal samhørighed. Christina Wex (C), formand for opgaveudvalget for dagtilbudsområdet og formand for Børneudvalget siger:
"Den tidligere vision er meget individ-orienteret og handler om, at det enkelte barn skal udvikle en egen identitet og udfordres til toppen af sit potentiale. I den er det vigtigt, at børnene bliver til noget og til nogen. I den nye vision er det nok, at børnene bare er sig selv. Vi ønsker, at børn får en tryg og legende start på livet. At de lærer sig selv at kende og bliver grounded i overbevisningen om, at de er gode, som de er, og får et sundt selvværd."
På den måde er visionen meget sigende for den tid, vi lever i, mener Christina Wex:
"Vi tror på det nære, det nærværende, det omsorgsfulde og på legen. Og på, at det er med det som fundament, at børn vokser bedst. Det er her, de udvikler den empati og nysgerrighed på andre, der gør, at de kan bidrage positivt til fællesskabet."
Dannelse til livet og verden
For skolerne lyder den nye vision 'Dannelse til livet og verden - sammen skaber vi et godt skoleliv med fællesskab og fordybelse'. Pejlemærkerne her er en ambitiøs og verdensvendt skole, elevindflydelse, fællesskaber og stærke samarbejder mellem skole og forældre. Det betyder blandt andet, at det bliver tydeliggjort, at det er for eleverne, vi driver skole, og at de skal have indflydelse på deres skolehverdag.
Med visionen bliver det også tydeligt, at man med visionen ønsker at give autoritet tilbage til skolen:
"Vi har skærpet vigtigheden af, at roller og forventninger er tydelige og afstemte. Det er skolen, der sætter rammen for skoledagen, og det er gennem dialog og godt samarbejde med forældrene, at vi løfter elevernes læring, trivsel og dannelse," siger Pia Nyring.
Fra vision til virkelighedVisionerne blev godkendt af en samlet kommunalbestyrelse den 29. april, så nu er de klar til at komme ud at leve og give retning for politikerne og for det daglige arbejde i dagpleje, vuggestuer, børnehaver og skoler. Visionerne vil blive præsenteret for bestyrelser og ledelser i skoler og dagtilbud, men det bliver uden påbud om konkrete tiltag. "Visionen hænger fint sammen med, at vi i efteråret har gjort en række tidligere obligatoriske indsatser frivillige i vuggestuer, børnehaver og skoler. Som politikere ønsker vi i mindre grad at diktere, hvordan pædagoger og lærere organiserer hverdagen, og vi har tillid til, at de ved bedst, hvordan visionen omsættes til handling i hverdagen," siger Christina Wex.
Læs mere om visionen for dagtilbud Læs mere om visionen for skole
|